Blynai: šiandien, rytoj ir visada

IMG_3924Štai ir sulaukėme labai mūsų šeimoje gerbiamos šventės – Užgavėnių, kurios Anglijoje yra žinomos tiesiog kaip Blynų Diena. Blynus mano namiškiai mėgsta kaip katinai lašinius, tada planavau juos šiandien palepinti visą dieną besitęsiančia blynų puota: amerikietiški blyneliai su mėlynėmis pusryčiams, bulviniai blynai su lašiša, ikrais ir grietine pietums, dar kitokie ponios Beatos bulviniai blynai su morkomis vakarienei ir puikusis Jamie Oliverio blynų tortas desertui! Štai tokia blynų programa buvo numatyta šiandien, nes blynų mes niekada neatsivalgom, o jei jau tokia šventė, tai reikia švęsti.

Bet gal dėl to, kad anglai morių nedegina ir žiemos iš kiemo nevaro, o tik blynus šiandien kemša, pagavo mane kažkoks šaltukas, ir gyvenu aš dabar patalų, citrinos su medum ir nosinių karalystėj. Jokių vaistų vartot negaliu, tad vyras/daktaras griežtai prisakė ilsėtis, miegot ir iš lovos nesikelt, kad natūraliai virusą išguičiau. Tad kaip aš tą blynų puotą iš lovos kelsiu?? Paula tai šiandien daržely blynus keps, o kaip gi aš??? Visgi pakilau iš patalo bent jau pusrytinių blynų užkrimst, kuriuos pagaminti yra vienas du ir man tai yra patys geriausi blynai pasaulyje. Net ir mano vyras, kuris virtuvėje nelabai gaudosi, šių blynų buvo išmokytas kepti, nes sugadinti jų tiesiog neįmanoma, jei tik nuo keptuvės nesitrauksit. Vaikai irgi puikiausiai gali šiuos blynaičius užmaišyt, visko dedame po vieną, lengva prisimint ir sunku pasimest.

Taigi dalinuosi šiuo blynų visiems gyvenimo atvejams receptu. Ir kodėl jis toks jau geras? Pirma, šie blyneliai išeina skaniausiai išsipūtę, lyg būtų kokie puikieji amerikietiški, bet nereikalauja ilgo terliojimosi, kaip anie – tešlą pagaminti užtruksite 3 minutes. Labai geras variantas skubančioms mamoms ir tėčiams (o kas jau iš mūsų neskuba??). Antra, jie yra neriebūs, netgi sausi kaip pyragėliai. Mano vyras, kaip tikras nelietuvis, turi didžiulę antipatiją riebalams, o ypač riebalų pritvinkusiems blynams, tad šie, kepti ant mažiuko gabalėlio sviesto, yra jo patys mėgstamiausi. Trečia, šie blynai turi šimtas ir vieną variaciją – galima dėti obuolių, bananų, kriaušių, mėlynių arba rinktis ne saldžius įdarus, kaip daržovės, lašiša, vištiena ar grybai. Viskas puikiai tinka. Mano vaikas valgo viską, kas yra blyno formos, tad kepu aš šiuos blynus ir su brokoliais, ir su cukinijom, ir su mėsa, viskas sueina!

Štai pusrytinis recepto variantas su bananais:

–       1 stiklinė pieno

–       1 stiklinė miltų kepiniams (Anglijoje jie vadinasi self raising flour – tai miltai, kuriuose jau yra kepimo miltelių. Jei Lietuvoje tokių nėra, dėkite tiesiog arbatinį šaukštelį kepimo miltelių į paprastus miltus)

–       1 kiaušinis

–       žiupsnelis druskos

–       1 bananas, sutarkuotas ar supjaustytas gabaliukais

–       gabalėlis sviesto kepimui

Pieną, miltus (su kepimo milteliais), kiaušinį ir druską išplakame (aš naudoju elektrinį mikserį), imaišome bananą ir kepame ant sviesto. Tai purumas, tai gardumas, valgome su uogiene, jogurtu ir medumu ar klevų sirupu. Tešla šaldytuve neges porą dienų, tad jos galima pasigaminti ir iš anksto. Skanūs šie blynai ir šalti, tad įsidedu jų užkandžiams, eidama su Paula į parką.

Tai tiek iš blynų operos, apie kuriuos rašyt galiu, o kept jau nelabai, tad verčiuos ant šono ir kovoju su liga. Žiema žiema, bėk iš kiemo!

Advertisements

Komentarų: 4

  1. Anonimas · ·

    Skaniai skaičiau apie tuos blynus, šiandien ir aš neypatingai gerai jaučiuosi 😦 bet mieliniams blynams tešla jau užmaišyta, laukiu kol susirinks namiškiai iš darbų ir darželių 🙂
    p.s. o savaime iškylančių miltu turime ir Lietuvoje http://www.assorti.lt/marriages-self-raising-white-flour-ekologiski-kvietiniai-miltai15kg 😉

  2. Mūsų absoliutus blynų hitas yra jamaikietiškas variantas. Imi 1 bananą, ištrini su 1 šaukštu miltų, kepi ant trupučio sviesto. Bet kadangi juos išlesa dar lėkščių ant stalo nepadėjus, geriau daryti taip: imi 5 bananus, ištrini su 5 šaukštais miltų, kepi. Jei yra priklausomų nuo pamirkymo, skanu su grietine.

  3. o būtinai pabandysim jamaikietiškus!

  4. mūsu Bekiaušinių karalystėje irgi jamaikietiški bus išbandyti. Užgavėnes pražiopsojom apsvaigę Kanarų malonumais…

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: